BAŞKAN BAK: BU GİDİŞLE İNSANLAR ÇAYLIKLARA GİRMEYECEK!

HÜSEYİN TERZİ (ÖZEL HABER)- Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da çay tarımı uğraşan yaklaşık 204 bin üretici mağdur oldu. Özel sektörün Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 25.44 TL’nin altında çok düşük fiyata çay alınca üreticiler çaylarını maliyetin altında satmaya başladı. Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, “Özel sektör 16-17 TL’den üreticinin çayını alıyor” dedi.

İşte Bak’ın o açıklamaları:

ENFLASYON YÜZDE 100 ARTTI AMA…

Geçen yıl biz yaş çay taban fiyatları ile ilgili basın açıklaması yapmıştık. Bu sene de açıklama yapmıştık. Geçen yıl yaş çay taban fiyatının 25 TL olması gerektiğini söylemiştik. Üzerinden 1 sene geçmesine rağmen gerçek enflasyonun yüzde 100 olduğu bir yerde bakanlık bu yıl yaş çay taban fiyatını 25.44 TL olarak açıklamıştır. Desteklemeyi de kaldırdılar.

HATALI TARIM POLİTİKALARI!

Burada devletin hatalı tarım politikaları devam etmektedir. Çay üreticisinin günlük yevmiye fiyatlarının yüzde 100 arttığı, mazotun yüzde 100 arttığı, girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığı bir yerde açıklanan yaş çay taban fiyatı beklentilerin çok altında kaldı. Bir de devlet desteğini kaldırdılar!

ÇAYKUR KOTA UYGULUYOR

ÇAYKUR’da zaten kota uygulaması var. Üretici de istiyor ki ‘Ben çayımı bir an önce toplayıp, satayım.’ Çünkü paraya ihtiyacı var. Çay, bölgenin can damarı. ÇAYKUR çaya günlük kotalar koyduğu zaman üretici mecburen özel sektöre gidiyor. Özel sektör 16-17 TL’den üreticinin çayını alıyor. Üretici tamamen kendi maliyetlerinin altında yada kendi maliyetine çayını satmak zorunda kalıyor.

ÜRETİCİ DİYOR Kİ ‘NEDEN

HAMALLIK YAPAYIM?’

Burada bu insanların geçim kaynağı çay. Devlet bunu desteklemezse vatandaş arık bahçeye gitmez. Zaten birçok insan dışarıdan masraf ederek çayını buraya toplamaya geliyor. Dışarıdan günlükçü de alıyor. Zaten günlükçü fiyatları da yüzde 100 artmış durumda. Üretici de diyor ki ‘Neden ben hamallık’ yapayım!’ Dolayısıyla çay üretimi sürekli düşmeye devam ediyor.

HER TARAF MAĞDUR

Devlet hiçbir şekilde piyasaya ve üreticiye destek olmuyor. Denge kurulmuyor. Her taraf mağdur oluyor. Özel sektörün de işine geliyor. Vatandaş buna isyan ediyor. Esnaf da diyor ki çaydan dolayı buraya bir para girdisi sağlanmıyor. Yetmiyor. Çünkü birçoğu zaten bunu maliyetine satıyor. Piyasada birçok kaçak çay alanları var. Ziraat odalarına kayıtlı olmayan çay bahçeleri var. Dışarıdan hala kaçak çay geliyor.

ÇAYIN GELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA

Çayda istenilen ekonomik girdi sağlanamıyor. Çay üretimi azalıyor, azaldığı gibi yakın bir zamanda artık insanlar çay tarımını yapmayacak noktasına geldi. Çayın geleceği tehlike altında. Artık insanlar bu maliyetler altında çay bahçelerine gitmek istemiyorlar.

ARTIK İNSANLARIN BEKLENTİSİ YOK!

Esnaf diyor ki çay üreticisi eskiden çayını sattığında borcunu öder, düğünü varsa düğününü yapardı, çocuğunu rahatlıkla okuturdu. Şimdi bu insanların çayla ilgili bir beklentisi yok. Çay tarımı giderek düşüyor. Çay kalitesizleşiyor. Özel sektör de bundan faydalanarak piyasaları kontrol ediyor.