BÜYÜKŞEHİR ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI'NIN YETKİNLİĞİ YOK!
Kasımoğlu, "Ulaşım planlaması demişken maalesef böyle bir yaklaşım Trabzon'da mevcut değil ve asla da olmadı. Büyükşehir Belediyemizin elbette bir birimi, daire başkanlığı var ancak görebildiğimiz kadarıyla ne yetkisi ne de yetkinliği yok" dedi.
TRABZONX HABER MERKEZİ-Trabzon’da ulaşım ve trafik sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bir de Meydan’dan dolmuşların kalkması kentte tam bir trafik keşmekeşinin yaşanmasına neden oluyor. Önemli açıklamalar yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Uğur Kasımoğlu, kuralları hiçe sayan dolmuşçuların denetlenmemesine tepki gösterdi.
İşte Kasımoğlu’nun o açıklamaları:
BİZİM KABAHATİMİZ
Trabzon'da toplu taşıma ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Esasında ulaşım türlerinden bir kısmını bütünden kopartarak onun üzerinde konuşmak çok doğru bir yaklaşım değil. Ulaşım planlaması konusunda uzmanlaşmış meslektaşlarım bu konuda daha kapsamlı araştırmalar yapsa ne güzel olurdu. Konu biraz konuyu açacak gibi olacak ama şunu da söylemeden geçmeyeceğim. Ulaşım planlaması denince akla neden "bazı" inşaat mühendisleri gelir bunu da anlamak, anlamlandırmak mümkün değil. Hayatı boyunca asfalt konusunda, beton konusunda çalışmış hocalarımız konu ulaşım planlaması olunca hemen "bilirkişi" oluverirler. Bu da herhalde mesleğimizin bir alanını onlara bıraktığımız için biz şehir plancılarının kabahatidir.
ULAŞIM PLANININ NEYE
HİZMET ETTİĞİNİ BİLİYORUZ!
Ulaşım planlaması demişken maalesef böyle bir yaklaşım Trabzon'da mevcut değil ve asla da olmadı. Büyükşehir Belediyemizin elbette bir birimi, daire başkanlığı var ancak görebildiğimiz kadarıyla ne yetkisi ne de yetkinliği yok. Ulaşım planlaması gerçekten çok detaylı, çok boyutlu, çok unsurlu ve elbette kent planlamadan ayrı bir şekilde düşünülemeyecek kadar önemli bir konu. Ve kağıt üzerinde onaylanmış resmi bir ulaşım ana planımız var. Hangi maksatla hazırlandığını neye hizmet ettiğini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Daha sonra çok daha detaylı bir şekilde üzerinde konuşmak üzere şimdilik bir kenara bırakalım. Daha bunun otoparkı, lojistiği, çevre yolu, raylı sistemi, teleferiği, yaya yolu, bisikleti, hava- deniz ulaşımı var. İnsan hareketleri bu gezegeni dahi almış durumda.
BEYHUDE BİR ÇABA!
Toplu taşımaya geri dönelim. Toplu taşıma için şehrimizde 2 tür var, biraz daha açacak olursak 3 farklı türden bahsedebiliriz. Belediyenin işlettiği otobüsler ile minibüs ve dolmuşlar. Otobüsler için yetmez ama evet seviyesinde bir durum var diyebiliriz. Ama yetmez kısmı çok çok ön planda. Büyükşehir olmaması gereken bir şehirde, sanki bir metropolitan alanmışçasına kentsel alandan son derece kopuk, eski belde belediye yerleşmelerine kadar hizmet götürülmeye çabalanıyor. Bu elbette beyhude bir çaba. 11 yaşındaki bir Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli tecrübeleri edinmiş olması farklı çözümleri sunuyor olması gerekirdi.
HER YOL MEYDAN’A ÇIKMAK
ZORUNDAYMIŞ GİBİ…
Ama halen Çaykara Karaçam - Ortahisar arasında dahi otobüs hattı var. Aktarma mevhumu bu hatlardaki otobüsler için geçerli değil! Ancak dolmuşla aktarmasız bir yere gitmek mümkün değil. Trabzon’da adeta her yol Meydan’a çıkmak zorundaymış gibi. Tabii bunun yanında otobüs hareket saatleri planlaması da üzerinde durulup düşünülmesi gereken bir başka konu. Ve evet büyükşehir belediyemiz sanki sadece bu konu ile ilgileniyor gibi. Elindeki mevcut otobüsleri bir şekilde daha önceden planlamış olduğu hatlarda çalıştırmayı başarıyor. Burada sanırım tebrik etmek epey lüks olur. Yıllardır elinde her türlü yolculuk talebi, saatleri, kapasite verileri bulunuyor. Akıllı kartların asıl amacı da bu konuyu yönetmek olmalı zaten.
ÖNEMLİ SORUNLAR VAR
Gelelim asıl ve en önemli konuya: minibüs ve dolmuşlar... Baştan söyleyeyim hem minibüsler hem de dolmuşlar çok önemli bir kamu hizmetini yerine getiriyor. Kamunun yetemediği veya yetmek istemediği bir boşluğu dolduruyorlar. Özellikle dolmuşlar Trabzon için ilginç bir kültürel öğe durumunda. Hatırlanacağı üzere dolmuşlar iki taksinin birleşmesi sonucu bugün ki halini almış oldu. Önceleri durakları yoktu şimdi duraklara sığamıyorlar. Her ne kadar zaman zaman yolcular sanki dolmuşlara hizmet ediyor gibi görünse de önemli bir hizmeti yerine getiriyorlar. Ancak hem dolmuşların hem de minibüslerin önemli sorunları var. Burada önem sıralamasına girmiyorum bu konu oldukça göreceli. Ancak geçtiğimiz belediye döneminde modernize edilen dolmuşlarımız ne kadar modern oldu diye sormamız gerekli. Dolmuş esnafının içinde son derece kibar, kamu hizmetini yerine getirdiğinin bilincinde şoför arkadaşlar var elbette ancak tam tersi de maalesef mevcut. Yolculara efelenen, üstten konuşan hiç bir kurala uymayanlar çok azınlıkta ama maalesef varlar.
DOLMUŞLAR HANGİ KURALLARA TABİ?
Dolmuşların ve minibüslerin hangi kurallara tabi olduğunu bilen var mı? Dolmuş ücretleri belirlenince gözümüzün içine sokuluyor ancak bu kurallar bir yerde yazılı mı? Kimse gördü mü? Mesela bu araçlar ayakta yolcu taşıyabilir mi? Engelli bireyler için dolmuşlarda yer ayırdık ancak dolmuşlarda 4-5 kişi bu alanda ayakta yolculuk yapabiliyor. Tabii bu kuralların bu kadar esnemesinin en büyük sebebi denetimsizlik. Kuralsızlık adeta kural olmuş. Neden tüm dolmuş hatları meydan merkezli dağılıyor ( bir kaç istisnai moloz hattı dışında) bilen var mı? Şehir bu kadar büyümüşken neden 30 sene önceki sistemin hatlarını devam ettiriyoruz. Bu konu bu şehirde üzerinde konuşulması yasaklı bir tabu haline mi geldi? Hafif raylı sistemle dolmuş ve otobüs entegrasyanu düşünüldü mü? Ulaşım daire başkanlığının bir sürü!! işi arasında bu konular var mı? Bilmiyoruz. Yoksa, lütfen çalışsınlar. Halka sorsunlar, dolmuş esnafına sorsunlar, meslek odalarına sorsunlar, gitsinler sorunu çözenlerden öğrensinler lütfen!
DURAKLAR BÜYÜKŞEHİRİN SORUMLULUĞUNDA
Dolmuş durakları konusu başlı başına Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğunda. Günahı da sevabı da büyükşehirin. Memnun olanlar beri geri gelsin. Minibüsler için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Otobüs durakları dört dörtlük değil ve hatta trafiği tehlikeye sokacak boyutta ancak dolmuşlar bir kere hareket etti mi her yer onlar için durak!! Karayolunda bile pat diye durarak yolcu alabiliyorlar. Ama dediğimiz gibi dolmuşların hangi kurallar çerçevesinde çalıştığı meçhul. Yolcu ve yolculuk talepleri ile ilgili dolmuş esnafının göreceli gözlemleri dışında büyükşehirin elinde bir veri var mı? Sahi büyükşehirin kentsel konularla ilgili elinde herhangi bir veri var mı? Kenti yönetenler kenti okuyor mu, öğreniyor mu? Nasıl proje geliştiriyorlar çok merak ediyorum. Mesela 61 metrelik Boztepe kulesi veya teleferik projeleri hangi bilginin çıktısı olarak şekillendi çok merak ediyorum.
TUKAKA İLAN EDİLDİK!
Peki ne yapmalı? Biz şehir plancıları odası olarak meslek alanımıza giren konularda görüş beyan ediyoruz. Çok kereler projeleri eleştirdiğimiz için tukaka ilan edildik. Amacımızın bağcıyı dövmek olduğunu iddia edenler çok oldu. Ancak her zaman amacımız kamu yararını savunmak oldu. Bu konuda da durum bundan ibarettir. Ortada bir sorun varsa bu soruna en detaylı çözümleri elbette ilgili kurumlar ve örgütler getirmelidir. Bizlerin tarif edeceği ancak daha stratejik ölçekte olabilir. Ve evet büyükşehir belediyemiz çok önemli bir fırsatı seneler önce elinin tersiyle reddetti. Yukarıda bahsettiğim ulaşım planlaması bu ve benzeri sorunlara çözüm önerileri getirmesi gereken en önemli belge ve maalesef ulaşım ana planından sonra toplu taşıma konusuna çözümler üretmek bir yana konu sorunlar yumağına dönüştü. İleride bir kaç başka boyutu ile ulaşım planlamasını yine ele alacağız. Ancak şimdiden söylenmesi gereken şey planın bir an önce hakkıyla ele alınarak revize edilmesidir.