KENDİ BAHÇEMİZİN DOKTORU OLMALIYIZ
Trabzon’da tarım denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Ali Çankaya Trabzon Ticaret Borsası (TTB)’nın koordinasyonunda TRT Trabzon Radyosu’nda düzenlenen ‘Fındık Saati’ programına konuk oldu. Bir dönem Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü olarak da görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya, Mayıs ayı tarım takvimi ile ilgili üreticilere bilgiler verirken önemli konulara da değindi.
Tohumların ekilip fidelerin dikildiği, sebzelerin pazara indiği, meyvelerin tezgahlarda bolca görüldüğü, büyük baş hayvanların meraya çıkmaya başladığı ay olan Mayıs ayının çiftçiler için en hareketli ay olduğuna dikkat çeken Çankaya, “Bu ay çiftçilerin yaşam ayı, coşku ve moral ayıdır. Bunun için topraklarımızı hazırlamalı, belleme yapmayanlar bellemelidir. Bölgemizin en önemli ürünlerinin başında elbette fındık geliyor. O nedenle gözümüzü fındığa dikmeliyiz. Geçtiğimiz günlerde şanssız bir don olayı yaşadık. Elbette hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Burada dondan zarar gören vatandaşlarımızı Devletimiz mağdur etmeyecektir. Riski önlemek bakımından yüzde 70 Devlet desteğini unutmamalı, Tarım Sigortalarımızı yaptırmalıyız. İklim artık değişiyor. Tarım ülkemize güneyden kuzeye doğru yayılıyor. Bizde ona göre kendimizi ayarlamalıyız” dedi.
Ali Çankaya fındık meyvesi için Mayıs ayında en önemli mücadelelerden birinin fındık kurdu mücadelesi olduğuna dikkat çekerek, “Bahçelerimize sabahın erken saatlerinde girip on ocağı silkelemeliyiz. Eğer üç adet düşerse hemen mücadeleye başlamalıyız” dedi.
Çankaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir başka konu ise fındığın baş belası kahverengi kokarca. Bunda da bir tane dahi düşerse mücadeleye başlamalıyız. Bu arada feromen tuzaklar bahçelere asılmakta. Özellikle sahil kesimindeki köy muhtarlarımızın, tarım teşkilatımız ile irtibata geçerek bu tuzakları asmaları önemlidir. Çünkü zararlının kışlak mücadelesi bitti. Bundan böyle bahçelerde olacak ve üremeye geçecek. Onun için bu dönemdeki toplu mücadele önem kazanmaktadır. Diğer taraftan dediğim gibi takibi sürdürüyoruz. Azotlu gübre konusunda yarısı eğer üç ay önce verilmişse mutlaka verilmelidir. Filiz budaması yapılmalıdır. Hangi konuda olursa olsun mutlaka bahçemizi, tarlamızı kontrol etmeliyiz. Kendi bahçemizin doktoru olmalıyız. Mutlaka il ve ilçe müdürlüklerimiz ile koordinasyon halinde çalışmalıyız. Bölgemiz artık çok yağışlı günler geçiriyor. Yağışlı günlerde fındığın başka bir problemi de külleme meselesi. Külleme fındıkta yağışlı havalarda olur. O nedenle küllemeye de dikkat etmeliyiz.”