ŞEN'DEN FLAŞ YATIRIM ADASI AÇIKLAMASI: HENÜZ UZLAŞMA SAĞLANAMADI!
Trabzon’da AK Parti 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı AR-GE ve Eğitim Başkanı Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar İlçe Başkanı Seyit Hisoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Milletvekili Şen Güney Çevre Yolu, Yatırım Adası, Araklı altın madeni ve Trabzon'un sorunları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Şen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Üretim istihdam bu Cumhurbaşkanımızın sürekli söylediği kavramlar zaten. Üretmek bir zihniyet ve ahlak meselesi. Fakat bu herkeste görebiliyor muyuz? Bu ayrıca tartışılması gereken bir konu. İlla belediyelere gireceğiz bütün Trabzon belediyelere girecek.
Çözüm olarak organize sanayi bölgelerini gösterdiniz doğru olan da bu mk bize bu konuda çok fazla talep geliyor ama hepsi belediye üzerine. Masa başı iş kullanılan tabir de bu. Organize sanayi bölgelerimiz işçi açığı ile baş başa.
Yeni sanayi bölgeleri yaptığımızda ki yapıyoruz Akçaabat’ta TOKİ ile devam eden küçük sanayi sitesinin yukarıya alınma meselesi bütün mevzu biz gidip orada çalışmıyoruz ki biz masa başı iş istiyoruz. Yüz tane de açsak bir şey değişmeyecek yine masa başı iş isteyeceğiz.
Güney Çevre Yolu 2012’den beri konuşuluyor ve devam ediyor. Yeşil Yol yine aynı şekilde devam ediyor. Güney Çevre Yolu bütün hızı ile devam ediyor. Çift yönlü girildi ortada buluşacak hiçbir sorun yok.
Hızlı tren şuraya hızlı tren yapamazsınız tren olan bir yerden gelmesi lazım. O da geliyor zaten Ankara-Sivas hattı tamamlandı Kırıkkale-Samsın hattı çalışıyor buradan Trabzon’a geliyor buradan Sarp’a gidecek.
Bunlar çalışılıyor imalat devam ediliyor Samsun-Trabzon-Sarp hattı değil aynı zamanda ikinci aşamada daha ileri birinci aşamada kalkınma yolu güney hattından geçecek sonra Kuzey Batı’ya doğru bağlanacak. İkinci etapta ise Trabzon Limanı’na gelecek. Zenginliğin Trabzon’a akması anlamına geliyor. Birinci aşama Akdeniz sonra Trabzon’a gelecek.
Yatırım Adası uzun vadeli bir proje; devlet ile yatırımcılar arasında henüz uzlaşma sağlanamadı.Milletvekillerine ulaşım konusunda çoğu hafta buradayız. Bir sürü yapılması gereken iş var vekiller olarak bu işlerin hızlanması neticelendirilmesini takip etmek durumundayız. Bende isterim Meydan’da oturup ay içmeyi ama buna vakit yok.
Heyelanların yüzde 90’ı Karadeniz’de oluyor. Dere kenarlarına ev yapmama gibi vatandaş olarak önlem almamız gerekiyor. Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda biraz hassas davranması gerekiyor.
Maden konusunda ben biraz çevreci bir adamım kendi bireysel hayatımda buna çok dikkat ediyorum ama kamu dediğiniz zaman bir oturmak gerekiyor. İnsanlar maden çıkarılıp oranın bozulmasını istemiyor çok haklılar ama madenlerimizi yurtdışından mı alacağız? Biz halen maden bağımlısı bir ülkeyiz şuan onu azalttık ama yeterli değil.
Kendi madenlerimizi çıkartmalıyız. Petrol kimya ürünleri kullanalım kanserojen olsun ama biz doğayı bozmayalım. Kullanacağımız ürünlerin doğal olması lazım o yüzden madenleri çıkartacağız. Maden bağımlısı bir ülke olarak devam edemeyiz. Madenler mümkün olduğunca yeşil politikalar yani en az tahribat ve en hızlı geri döndürme ile düzeltilmesi.
ÇED raporunu alırsan maden çıkarabilirsin ama madenini çıkardıktan sonra burayı eski haline döndürmen gerekiyor. Yeşil madenciliğe geçtiğimizde hukuka uyacağız, boşluklardan faydalanmayacağız belki daha az para kazanacağız ama ülkemiz yeşil kalacak.
İki yeri de gidip gördük. Yukarıdaki madencilik ile alakalı bu kararı verecek olan hukuk. Gittik o arkadaşlar ile görüştük. Ben dedim ki arkadaşlar siz bu kadar çevrecisiniz ben aşağıda da başka yerler gördüm onlara neden izin verdiniz dedim onlar bizim akrabalarımız dediler. Maden çıkarmak yanlış değil.
Türkiye’nin altınları İngiltere’deydi ve Türkiye utanmadan bağımsız olduğunu söylüyordu.. Berat Albayrak gitti o altınları aldı getirdi ama yeterli mi değil. Nasıl çıkaracağız topraklarımızdan vahşi madencilik ile değil doğaya zarar vermeden en az zarar ile çıkaracağız. Hukuk izin veriyorsa yapacak alınacak.